................................................................ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Διαχρονικό και επίκαιρο σκίτσο

Διαχρονικό και επίκαιρο σκίτσο

Μετάφραση // Translate

Αληθινές ιστορίες

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Το "βλάχος" δεν έχει να κάνει με καταγωγή, αλλά με συμπεριφορά και νοοτροπία

Dionisis Vitsos
ΑΘΗΝΑ

«Έκανα μόνο καλό. Εγώ πιστεύω ότι ξεβλάχεψα σε μεγάλο βαθμό ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο εκείνη τη στιγμή έψαχνε την Ευρώπη».
ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (1954- )

 
1. Οι περισσότερες αντιδράσεις στο παραπάνω απόφθεγμα περιορίζονται σε δηλώσεις πως είναι περήφανοι που είναι από χωριό. Εν τούτοις εδώ το "βλάχος" δεν έχει να κάνει με καταγωγή, αλλά με συμπεριφορά και νοοτροπία. Οπότε και δεν ξεβλαχεύει ο βλάχος "βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς", έστω κι αν τα αλλάζει με "επώνυμα", αλλά μέσα από τη γνώση και την παιδεία, των οποίων ο μέσος όρος έπεσε με την συμβολή του κ. Κωστόπουλου τουλάχιστον στο 1/3 του βαθμού των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων.
2. Όντως άλλαξε τον τρόπο συμπεριφοράς του μέσου Έλληνα, αλλά δεν τον «ξεβλάχεψε». Αυτό που έκανε ήταν να τοποθετήσει τη δήθεν και με δανεικά νεόπλουτη «βλαχιά» σε χλιδάτα σαλόνια, που ονομάστηκαν "νέα τζάκια". Και να μεταφέρει από το πανηγύρι του χωριού μόνο την επιδεικτικότητα, από τον πλάτανο του χωριού, στην Ψαρρού και στις άλλες παραλίες της Μυκόνου. 
3. Ό,τι κι αν έκανε δεν το έκανε αφ' εαυτού, αλλά σε διατεταγμένη υπηρεσία, που αποσκοπούσε να δημιουργήσει ψηφοφόρους σε εκείνους που έφτασαν τη χώρα εκεί που είναι σήμερα. Κάτω από τις ίδιες εκείνες οδηγίες κάτω από τις οποίες έκαναν συγχρόνως το ίδιο η Παιδεία και τα ΜΜΕ.
4. Αποτέλεσμα δεν ήταν κάποιου είδους άνοδος του πολιτισμικού επιπέδου, αλλά γενιές Ελλήνων στην ανεργία και στην ανέχεια, πλέον στερημένες από την φτιαχτή καλοπέραση στην οποία τις συνήθισε, χωρίς μέλλον, με ευνουχισμένα αντανακλαστικά πολιτικής αντίδρασης και αντίστασης, που επιστρέφουν στη βλαχιά των χωριών τους μπας κι επιβιώσουν.


[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ, ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ. Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΛΟΓΩ ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ]
~~~~~~~~~~~~~
Πάνος Αϊβαλής ....εάν ο εν λόγω "κύριος" είναι περήφανος για το υποτιθέμενο "περί βλαχιάς" έργο του κατά την γνώμη μου είναι πανί-βλάκας .... και έχει συμβάλει διαχρονικά τα μέγιστα για τον αποπροσανατολισμό και κατάντημα της νεολαίας μας χθες και σήμερα.... και που βλέπουμε 18χρονοι φοιτητές να είναι απόλιτικοι ή στην χειρότερη των περιπτώσεων Δαπίτες = συντηριτισμός για να περνούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια και για ένα βόλεμα μετά το πτυχίο μέσω του κόμματος στο υπάρχον σαθρό σύστημα.... δηλαδή χαμένες συνειδήσεις με χωρίς ιδανικά και αξίες και όραμα για μια άλλη προοδευτική κοινωνία ελεύθερων πολιτών και όχι υποταγμένων υπηκόων με μοναδικό χαρακτηριστικό το φαίνεσθαι.... αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε μέσα από το "life style" των νεανικών περιοδικών του ο κύριος Κωστόπουλος και η παρέα του.... ευνουχίζοντας την νεολαία μιας χώρας και καταστρέφοντας το μέλλον αυτού του τόπου.....
Διαχείριση
~~~~~~
Dionyssis Katabelissis Πολύ σωστά τα γράφετε. Παρά πολύ σωστά. Θα ήθελα να γράψω ότι μόνο με το διάβασμα πάει κανείς τον εαυτό του παραπέρα. Τα υπόλοιπα είναι απλή κατανάλωση, με δανεικά χρήματα στην Ελλάδα, και πολύ σωστά συνδέσατε την εποχή εκείνη με την σημερινή, απόλυτη, πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου